Lauantaina 13.9 jukkaistiin Hesarissa mielipidekirjoitukseni joukkoliikenteen lipun hintojen puolituksesta. Toivoin keskustelua kunnallisvaaleissa ja huomaan tänään, että Helsingin sosialidemokraattien vaaliohjelmassa on tämä sama tavoite. Menestystä vaaleihin demareille, vaikka itse toiminkin vasemmistoliitossa. Tavoitteen toteutumista pidän realistisena.

Tässä kirjoitus:
"Myönteiset valmiudet ilmastoa säästäviin käyttäytymismuutoksiin on nyt tutkittu. Melkein kaikki pohtivat mm. kulkutapojaan ja se näkyi jo kesäliikenteessä autoliikenteen kasvun pysähtymisenä. On oikea hetki alentaa joukkoliikenteen hintaa, jotta entistä useampi omaan autoon tottunut innostuisi kokeilemaan. Opiskelija- ja eläkeläisalennukset ovat hyvä esimerkki. Junalla matkustaminen on hyvin suosittua, kun alennus on puolet normaalihinnasta.

Ilmainen kaupunkien joukkoliikenne on tietysti ihanne, mutta hinnan puolittaminenkin on hyvä, melko realistinen tavoite. Tahdosta kiinni. Pääkaupunkiseudun liikenteessä lipun hintojen puolitus vaatisi karkeasti sata miljoonaa euroa vuodessa. .

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Asteittainen alentaminen voitaisiin aloittaa seutulipuista. Nyt seutulipun ja sisäisen liikenteen hinnoissa on iso kynnys, suurempi kuin matkojen pituudessa. Alkuvaiheena voitaisiin myös yli 65-vuotiaat ja kaikki nuoret, alle 25-vuotiaat, oikeuttaa puolihintaisiin lippuihin. Paperisota alennusperusteilla loppuisi.

 

Lisääntyvä käyttö pienentäisi satsausta jatkossa.Vähenevä autoliikennekin sujuisi paremmin, saastuttaisi vähemmän.

 

Valtiota tarvitaan tietysti alennustalkoisiin enemmän kuin nyt luvatut pari hassua miljoonaa. Toivoisi kunnallisvaalikeskustelussa otettavan kantaa joukkoliikenteen hinnoitteluun."