Jos ei nyt ihan kokonaan, niin sosiaalityöntekijä ja työvoimaneuvoja voinevat olla apuna. Näin luonnostaan ajatellaan. Ei koske minua. Vantaan asukkaista kuitenkin jo lähes kymmenkunta prosenttia on maahanmuuttajataustaisia. Monikulttuurisuudelle on pohjaa ja muualta tuleville on tilaa tulevaisuuden työssä.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Uutiset kertovat laukauksista havukoskelaiselta parvekkeelta tarkoituksena pelotella kadulla kulkevia maahanmuuttajia. Plautui mieleen nelisen vuotta sitten kuulemani kiinnostava puheenvuoro. Antoinette Batumubwira esitteli selvityksensä kotouttamisen kokonaisuudesta. On itsekin maahanmuuttaja, vain muutaman vuoden täällä elänyt, ja se tekee raportista puhuttelevan, asiantuntevan.

 

Hän jakaa kotoutumiskokonaisuuden kolmeen osioon: yhteiskunnan tasoon, maahanmuuttajiin ja kotoutumisen palveluihin. Viimemainituissa keskeiset ovat sosiaalitoimisto ja työvoimatoimisto. Sen sijaan koko yhteiskuntaa - meitä - harvoin nähdään partnerina, projektit kohdistetaan maahanmuuttajiin ja vähemmän koko yhteiskuntaan. Kuitenkin kotoutuminen sujuu helpommin, jos paikallinen väki tuntee maahanmuuttajien taustoja ja perusteita saapumiselleen. Säälin sijasta tarvitaan arvostusta ja kunnioitusta. On tiedotettava enemmän elämästä kuin ongelmista. Tätäkin osa-aluetta voidaan edistää tietoisesti.

 

Palvelut toimivat alueellisesti, verkosto on olemassa. Maahanmuuttajien järjestöillä on keskeinen merkitys, mutta tarvitaan enemmän kulttuurien välisiä kontakteja ja paikallista väkeä mukaan. Siis on kehitettävä monikulttuurista kaupunkia. Sosiaalityön ja työvoimapalvelun välille tarvitaan sujuvampaa tiedonvaihtoa, jotta kotuttamissuunnitelmaa laadittaessa on kaikki tieto hallussa. Sosiaalityön ammatteihin on innostettava maahanmuuttajia. Prosessit nopeutuvat, kun kulttuuritaustat tunnetaan eikä niin helposti jouduta kulttuurisiin konflikteihin.

 

Integroituminen ei käy itsestään. Vantaalla on hyvä monkulttuurisuusohjelma. Antoinetten esitystä kuunnellessa tuli mieleen, että siihen on vain puhallettava oikeaa henkeä. Paikallisen väen tehtävä on tuntea taustat ja arvostaa. Palvelutkin on helpompi järjestää suvaitsevassa ilmapiirissä.