Kaupunginhallituksen konsernijaosto käsiitteli maanantaina (15.9)tulevien vuosien talonrakennushankkeiden toteutustapaa. Viiden seuraavan vuoden aikana valmistuviksi oli suunniteltu kaupungin omina investointeina noin 80 M€:n, kaupungin omistamien yhtiöiden rakentamina noin 40 M€:n ja sitten yksityisten investorien vuokratiloina rakennettavaksi noin 60 M€:n rakennukset.

Viimeksi mainittu ryhmä ihmetyttää. Se sisältää mm. kymmenen päiväkotia tai koulua siis kaupungin peruspalveluja. Tilat vuokrattaisiin 15 vuodeksi, minkä jälkeen ne siis olisivat investorien omaisuutta. Kuulostaa lainanoton piilottamiselta ja hintagiljotiinin virittämiseltä tulevaisuuteen, kun useimpia tiloja varmaan tarvittaisiin tuon ajankohdan jälkeenkin.

Kun tiedetään, että kaupunki tai valtio saavat lainaa pienemmällä korolla kuin yksityiset ja yksityisellä investoijalla on tuottovaatimus pääomalle, niin vaikea on nähdä kauppa edulliseksi. Kaupungin omistama yhtiö - VTK - on rakentanut päiväkoteja ja kouluja, mutta senkin tuotantotavan edullisuus on ollut niin ja näin.

Yksityisten vuokratilojen käyttö saattaisi olla perusteltua, jos kaupungin tarve olisi vain tuo 15 vuotta ja kiinteistö olisi kaupallisesti käytettävissä tuon jälkeen johonkin muuhun tarkoitukseen, myytävissä vaikka asunnoiksi. Se voisi alentaa hintaa niin paljon, että kauppa kannattaisi. Tuollaisia selvityksiä ei esitetty perusteluissa mistään kohteista.

Esitin kohteiden siirtämistä kaupungin omaan toteutukseen ja yksitellen tutkittavaksi mahdollinen yhteistyömahdollisuus muiden toteuttajien kanssa. Myötäilevistä keskustelupuheenvuoroista huolimatta esitykselleni ei tullut kannatusta .

Toivottavasti tällainen päänavaus ei tähtää kaupungin oman uudisrakennustuotannon alasajoon. Myytäisiinhän tässä kiinteistönhoitoakin ulos, vaikka kaupungilla on kattava organisaatio.