Oletko lukenut ilmaisena jaettavia vaalilehtiä? Luultavasti et. Minä luin puolestasi Vantaan eri puolueiden jakelut.

Kokoomuksen Uusi Vantaa alkaa etusivullan näin: "Lokakuun kuntavaalit antavat suuntaa kuntiemme kehittämiselle. Kokoomuksella on kuntavaaleissa koko maan kattavia teemoja, mutta niillä luodaan vain pohjaa menestykselle ja annetaan aihioita jalkauttaa keskustelu kuntatasolle...." Vieressä puheenjohtajan kuva. Onkohan tullut kopioitua puolueen kiertokirje kunnallislehteen? Kunnallissihteeri jatkaa aiheesta pääkirjoituksessa: "Sunnuntaina 26.10 pidettävissä kuntavaleissa ratkaistaan Vantaan kaupungin ja samalla meidän kaikkien vantaalaisten kannalta merkittävä asia. Kaupunginvaltuustoon valitaan 67 päättäjää valtuustokaudelle 2009 - 2012. Valituksi tulevat henkilöt kantavat vasuun Vantaan kaupungin ja ennen kaikkea sen asukkaiden hyvinvoinnista seuraavan nelivuotiskauden osalta...." No. Vantaan kokoomuksen puheenjohtaja omassa puheenvuorossan alkaa päästä asiaan: "Syksyn kunnallisvaaleissa on kyse siitä, millaista Suomea ja Vantaata me haluamme. Vantaan Kokoomuksen tavoitteena on rakentaa viihtyisää, yksilön valinnanvapautta kunnioittavaa ja sosiaalista vastuuta kantavaa kaupunkia. Suomalaisissa kaupungeissa ja kunnissa tehdään ihmisten arkipäivää koskevia merkittäviä päätöksiä." Lehdessä ei ole ainuttakaan naispuheenvuoroa ehdokkaiden pikkuesittelyjä lukuunottamatta. Eikö kokoomus halua kertoa tavoitteitaan?

Entäs sosialidemokraatit. Kannessa happamia pihlajanmarjoja kokosivun edestä, kehoitus äänestää. Sitten kunnallisjärjestön puheenjohtajan pääkirjoitus: "Vain äänestämällä voi vaikuttaa! (siis ei esimerkiksi likvidoimalla virkamiehiä? kirj. huom.) Kunnallinen demokratia toteuttaa pohjoismaista kansanvallan unelmaa. Toimivat palvelut, jotka kunta takaa, luovat hyvinvointiyhtsiekunnasta totta ihmisten arjessa. Niistä on jokaisen kansalaisen saatava osansa." Niinpä niin.

Vihreät - De Gröna on hiukan ilmeikkäämpi julkaisu, mutta heti sisäsivulla pääkirjoitus: "Vantaan vihreät haluavat rohkeaa ja avointa kunnallispolitiikkaa ja reiluja pelisääntöjä. Me haluamme tehdä kotikaupungistamme Vantaasta  kaupungin, jossa ihmisten on hyvä elää. Sitä varten palvelujen täytyy olla kunnossa ja ympäristön viihtyisä. Hyvät palvelut luovat tasa-arvoa ja hyvinvointia." Siis mitä?

Nämä puolueet ovat menneen neljä vuotta määränneet tahdin: yksitysitäneet Peijaksen päivystyksen, jakaneet virkapaikat, hiostaneet henkilökuntaa pitämällä henkilökuntakaton, ostaneet kalliilla valtiolta maata Marja-Vantaan rakentamiseen, katkoneet bussilinjastoa, vuokra-asuntoja ei juurikaan rakennettu. Toki kuntalaiset ovat saaneet palvelujakin, mutta vaalinalus papereiden perustella ei erkkikään ota selvää, mitä on odotettavissa seuraavalla valtuustokaudella. Toivotaan, ettei Erkki sulti jätä äänestämättä.