"Hoitopaikkaa hakevien lasten määrän lisääntyminen vuodenvaihteessa on virkamiesten taholla osattu arvioida jo aiemmin, mutta budjetissa siihen ei ole varauduttu. Alkuvuodesta useita päiväkotiryhmiä joudutaan suurentamaan, jonka seurauksena loppuvuodesta joudumme oletettavasti sopeuttamaan taloutta: Päiväkotien jo ennestään pienet määrärahat "höylätään" vielä pienemmiksi varhaiskasvatuksen budjetin ylitysuhan vuoksi. Näin on tapahtunut jo useana vuonna. Käyttörahojen loppuvuoden höyläämisellä ei kuitenkaan kateta alkuvuonna käytettyjä tilapäisryhmien ja -henkilökunnan palkkamenoja. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tulevan vuodenvaihteen tilanne on erityisen hankala kehittyvällä ja kasvavalla Marja-Vantaa-Pakkala -alueella. Suureen osaan tämän alueen päiväkodeista kaavaillaan suurennetun ryhmän perustamista päivähoitojonojen purkamiseksi. Jonoissa on pääsääntöisesti noin yksivuotiaita lapsia. Tällaisia huolestuttavan suuria ryhmiä on jo nyt olemassa: esimerkiksi eräässä 1-3-vuotiaiden ja neljän aikuisen ryhmässä on lapsia ollut jopa 21. Lisäkuormitusta ryhmiin aiheuttaa myös pätevän, kelpoisuusehdot täyttävän henkilöstön palkkausongelma: koulutettua, ammattitaitoista henkilöstöä on vaikea löytää edes vakituisiin tehtäviin tai pitkiin sijaisuuksiin."

 

Näin kirjoittavat Vantaan lastentarhanopettajien, Superin, Jyty:n ja JHL:n ammattijärjestöt päivähoitotilanteesta. Kirjeessä kuvataan hankala tilannetta päiväkodeissa, henkilökunnan työpainetta, sijaisten puutetta ja vanhempienkin reaktioita tilanteeseen. Talousarviokäsittelystä on kerrottu toisaalla tässä blogissa. Päivähoidon voimavaroihin on otettava kantaa vilä uudelleen ensi vuoden aikana. Vanhemmilta ja päiväkotien työntekijöilta vaaditaan sinnikkyyttä kääntämään uuden valtuuston päät järkevämmiksi kuin nyt toimintansa päättävän.

 

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on kutsunut päiväkotiväen kertomaan tarkemmin päiväkodin tarpeista.