Kaupunginhallituspestiin tuli jatkoa illan valtuuston kokouksessa. Hesarin esittelyssä minua luonnehdittiin vasemman laidan vasemmistoliittolaiseksi. Mikäs siinä, vaikka en tiedäkään mistä tämä ylevä titteli. Olen vain yrittänyt toimittaa askareeni. Yritetään sitten jatkossakin antaa tiukan kierteisiä keskityksiä vasemmasta laidasta, jotta valtuutettujen olisi helpompi maalata.

Kaupunginhallitus käsitteli tontinluovutuksen ehtoja. Puutuin esityksellä vuokratonttien vuokran määräytymiseen. Kun esitys vuosivukraksi oli 4 % asuntorahaston (ARA) hyväksymästä korkeimmasta hinnasta, esitin vuokraksi 3 %. Ei tullut kannatusta. Joissakin kunnissa tiedän tuollaisen käytännön olevan. Tukholmassa tiedän käytettävän alempaakin, mutta sivistysmaissahan asutaan enemmän muutenkin vuokralla kuin meillä. Helsingissä on tiukka liike vaatimassa maanvuokria alas, Vantaallakin on ääniä kuulunut. Muutaman vuoden kuluessa on tulossa uusittavaksi useita VAV:n tontinvuokrasopimuksia. Jos näillä luovutusperusteilla vuokrat uusitaan, asuminen kallistuu.

4% tarkoittaa sitä, että vuokralaiset maksavat tontin 25 vuoden vuokra-aikana vieläpä kokonaan elinkustannusindeksillä korotettuna. Sen jälkeen aletaan maksaa samaa tonttia uudestaan silloisen ARA-hinnan pohjalta. Yhden prosentin muutos tuntuu pieneltä, mutta olisi se noin 30 sentin helpotus neliöltä kuukausivuokraan, parikymmentä euroa kuussa asunnon vuokrasta. Uusissa taloissa olisi tehtävä kaikki mahdollinen vuokratason alentamiseksi, nyt vuokrat nousevat pahimmillaan 15 euroon kuussa neliöltä. Myös kynnys rakentamisen aloitukseen nousee.