Maaliskuun lopussa Vantaan kaupunginhallitukselle tullaan esittämään noin
20 000 000 euron karsintaa valmiiksi ahdasraamiseen taloussuunnitelmaan. Ensimmäiset ehdotukset on kuultu ja valmistelukoneisto jauhaa ja valitsee karsintakohteita. Ajankohtaisen tilanteen ohella huomaa monta vakiomaneeria menettelyssä.

1. Ennestään heikoilla olevat kyykkyyn. Kun vanhusten määrään lisääntyminen edellyttää 40 hoivapaikan lisäämistä, niin määrärahakehys vaatii 40 paikan supistamista. Lähes sata työn veteraania siis odottaa paikkaa palvelutalossa supistuvan kotihoidon tai uupuvan omaishoitajan varassa.

2. Kiusantekoa pikkusäästöillä. Myyrmäen iltavastaanotto aiotaan sulkea jo kesällä. Säästö 85 000 euroa. Seurauksena länsivantaalaisille Peijaksen matkoja lääkärintodistuksia ja pikkuapua hakemaan. Todellista säästöä tuskin tulee.

3. Päähuomio henkilökunnan supistamiseen. Kunta ostaa yli kolmanneksen palvelutyöstä sopimuksilla ulkopuolisilta. Tästä huolimatta erityisesti kokoomuksessa pääpuhe on henkilökunnan määrässä. Työtahti kiristyy (kun asukaslukukin kasvaa ennätysvauhtia) ja aiheuttaa poissaoloja.

4. Otetaan esille säästöihin kuulumattomia asioita. Hammashoitoon esitetään liikelaitosta (esiaste yksityistämiseen ja palveluseteleihin?). Tilakeskuksen toimintoja kiinteistöjen ylläpitoa myöten esitetään ulkoistettavaksi. Kiinteistöjäkin myytäisiin ulos ja ryhdyttäisiin vuokralle omiin tiloihin. Tarjouksia kumppaneilta on kuuleman mukaan saatu. Ihanko yllättäen ja pyytämättä?

Monissa karsintakohteissa hipaistaan jo laillisuuden rajaa. Vastuullisimmat virkamiehet tuovat sen myös esiin.

Vantaalla ollaan talouden kanssa ajoissa liikkeellä. Viime vuonna otettiin esimerkiksi lainaa ulos vähemmän kuin oli talousarviossa valtuuksia. Veron tarkistukseen suuret puolueet eivät suostuneet, mutta siltikään mitään paniikki ei säästöissä ole. Olisi parempi keskittyä kalliiden hätäsäästöjen sijaan pohtimaan pitäviä tulevien vuosien suunnitelmia. Tämän vuoden säästöt on paras tehdä joustavasti toimialojen ja lautakuntien toimesta nykyisen taloussuunnitelman pohjalta. Nyt voisi keskittyä lisäämään painetta valtion toimenpiteisiin. Kunnan palvelutyö elvyttää sekä hoitoa tarvitsevia kuntalaisia että taloutta.