Toteava lause voi olla niskakarvat nostattavaa politikointia. Vantaan kaupunginhallituksen talousohjelmaliitteessä on lause "2010 tulos * on noin -25 milj. €. Ehdotin tuohon tähden kohdalle kolmen sanan lisäystä "ilman veroprosentin tarkistusta". Vihreiden edustaja totesi, että ihan oikea huomio, mutta ei mene läpi, kokoomuksesta todettiin ettei tule kysymykseen, muut olivat hiljaa. Esitykseni jäi ilman kannatusta. Veroäyriasiasta talousohjelmassa ei ole halaistua sanaa, eikä ilmeisesti saakaan olla.

Laman aiheuttama tuen tarve on kasvanut räjähtämällä viime kuukausina. Uusia lomautettuja, työttömiä, velkaisia ja rutiköyhiä tulee suurin joukoin palvelupisteisiin. Esimerkiksi toimeentulotuen etuuskäsittelijöitä tarvittaisiin pikaisesti lisää, jotta pysyttäisiin viikon käsittelyajan rajoissa. Tässä tilanteessakin halutaan säästää supistamalla palveluja. Veron tarkistamiseen ei saisi vihjatakaan.

Kunnallisveron korotus on viimekeino. Valtion velvollisuus on ensin rientää palvelujen tueksi samaan tapaan kuin on tukemassa pankkeja. Mutta ei, hyvätuloisten veroja kevennetään. Omaisuusvero poistettiin kokonaan. Useina vuosina osa palkankorotuksista on maksettu veron alennuksilla.

Tällaisena aikana tarvitaan oikeudenmukaisuutta ja tulonsiirtoja. Kunnallisveron korotus lamavuosiksi on vähäväkiselle kannattava, kun palvelut saadaan säästettyä laman yli.