Vantaan kaupungin talousarvioesityksestä ilmenee, että lainaa tarvitaan ensi vuonna kolmisenkymmentä miljoonaa vähemmän kuin Vantaa-sopimuksessa arvioitiin. Poistoista pystytään kattamaan vain puolet ja tilikauden tulos jää näin ollen reilut kolmekymmentä miljoonaa pakkaselle, kuitenkin noin 20 miljoonaa vähemmän kuin Vantaa -sopimuksessa on arvioitu.

Hyvä niin, ettei velka kasva. Toisaalta ankaraa sosiaali- ja terveysmenojen kuristusta voitaisiin hiukan keventää.

Kaupunginhallituksen ja valtuustoryhmien neuvottelussa jotain saatiinkin aikaan. Vasemmistoliitto oli useimmissa esityksissä mukana jo aloitteen tekijänä. Määrärahaesityksistä hyväksyttiin yksimielisesti lisäyksiä noin 1,2 miljoonaa euroa: päihdeluollon palveluihin +250 000, kotioitoon +250 000, omaishoitoon +100 000, kulttuuritoimen avustuksiin +75 000, urheilujärjestöjen avustuksiin + 75 000, nuorisotoimen avustuksiin +50 000. Tärkeää oli nuorten turvatalon määrärahan palauttaminen budjettiin (160 000). Vanhojen keskusten ympäristöä ja palveluja parannetaan (100 000) ja päiväkotien pihoja (100 000). Merkittävää oli 500 000 euron määrärahan lisäys työllisyystoimiin Vasemmistoliiton esityksestä. Raha otetaan säästönä valtiolle maksettavista korvauksista, kun pitkäaikaistyöttömyys alenee. Vapaa-ajanlautakunnan yksimielisesti esittämä nuorisotoimen määrärahojen säilyttäminen 2009 tasolla ei saanut kh:n kannatusta, vain nuorisotoimen avustuksiin saatiin tuo edellä mainittu lisäys.

Hyväksytyksi tuli Vasemmistoliiton esitys ilmastomuutoksen hillitsemistoimien täsmentämisestä Vantaa-sopimuksen mukaisesti. Valtuuston käsitteyä jäi vielä odottamaan Havukosken terapia-altaan käytön jatkaminen.

Kaksi kovaa vääntöä jää ensi vuodelle: Terveyskeskusten puolustaminen ja tilakeskuksen yhtiöittäminen. Porvariryhmät kiirehtivät tilakeskuksen monien yhtiöiden ja rahastojen valmistelua ja toimeenpanoa. Tämä on selvästi ideologinen kiire. Kaupungin koknaishallinta tilojensa ylläpidossa ja kehittämisessä uhkaa jäädä jalkoihin ja konsernihallinnon kaukaisiin kabinetteihin. Perussuomalaiset olivat vallan yksityistämisen kannalla, vaikka Vantaa-sopimuksella yksityistämishanke torjuttiin.

Maininnat Katriinan terveyskeskuksen lopettamisesta poistetaan budjettikirjasta, mutta kamppailu paikallisten terveysasemien puolesta jatkuu. Selvitys tulee käsittelyyn alkuvuodesta. Näissä molemmissa kysymyksissä on kova vyörytys käynnissä ja paikallisen väen ja myös ay-väen valppautta tarvitaan. Vasemmistoliiton esitys Sipoon mallin kokeilusta terveyskeskustoiminnoissa ei sytyttänyt tällä kertaa, mutta on syytä pitää esillä varsinkin Hakunilan palvelujen myymiselle yksityiseksi bisnekseksi.

Budjettisopimukset ovat pieni väre suuren kaupungin talousarviossa, mutta ilmaisee kipeimpiä kohtia. Käsittely jatkuu 16.11 valtuustossa.