Tarkoittaakohan huomio? Päättäväinen vanhempi rouva tuli vaaliteltalle potkupyörällään ja ensi puhuttelukseen kehoitti: "Potkaiskaa ne attendot pois kaupungin terveydenhoidosta!". Johtopäätös oli tullut  parin viikon Peijaksen sairaalan reissulla kaatumisen aiheuttaman hoidon kokemuksena. Päivystyksessä oli tyly kohtelu ja kivulloista odotusta. Tässä ensivastaanotossa on  nimenomaan se Attendo MedOne. Myöhemminkin, toivuttuaan Peijaksen puolelta kaupungin akuuttiosastolle potilas joututui vaatimaan lisätutkimuksia, kun oli varma murtumasta. Jatkokuvauksissa se todettiinkin.

Molemmat olimme yhtä mieltä, että myös Tikkurilan terveysaseman palvelu on mennyt tukkoon, vaikka onkin vielä kunnan omassa hoidossa. Listalääkärille pyrkiessäkin on jonotettava jo puhelimessa. Kun lopulta pääsee lääkärille, niin tämä katselee enimmäkseen tietokoneen ruutua ja pyytää potilasta siinä ohessa  kertomaan asiansa. Rouvalle jäi olo, että ottiko vakavasti hänen puheesa? Ei lohduttanut sekään, että päivävastaanotolla oli vielä hullumpi tilanne. Potilaita täysi odotustila, viimeiset istuivat lattialla. Miten tällaiseen tilanteeseen on jouduttu, kun aikaisemmin vastaanotto Tikkurilssa sujui joustavasti? Muistan, kun kymmenisen vuotta sitten murtuneeseen käteeni vaihdettiin kipsi puolessa tunnissa ja siinä kahden lääkärikäynnin välillä olin käynyt röntgenissäkin.

Totesin keskusteluun, mitä vuoden 2013 talousarvioesityksestä luemme: Asiakaskriteereitä tiukennetaan tai terveyskeskuskäyntien määrän ennakoidaan vähenevän. Tähän lisäksi johtavien virkamiesten lausunnot, että kaksi terveyskeskusta Vantaalla riittää. Tikkurilassa terveyskeskus varmaankin säilyisi siinäkin vaihtoehdossa, mutta nykymenon perusteella sen palvelukyky romahtaisi potilastulvaan.

Lääke terveydenhoidon ahdinkoon on lisää lääkäri ja hoitaja työpareja, useaan vuoteen ei ole lisätty. SOTE-rakennekeskustelu tuntuu terveyskeskuksen jonossa etäiseltä teoretisoinnilta, vaikka tärkeää lieneekin?