Koivukylän Kirnussa pidetty kaikkien puolueiden paneeli köyhyyden ympäriltä hajosi aikamoiseksi liepeillä pyörimiseksi. Hyvin vähän tuli selviä toimenpide-esityksiä. Vasemmiston edustajat kyllä esittivät hyvää analyysiä ja toivat sentään esiin köyhyyden ja työttömyyden rakenteelliset syyt, kun kristillisten edustaja enimmin korosti lähimmäisyyttä ja yksilön omaa panosta. Myös lapsiperheiden tuen merkitys tuli paneelissa esille.

Puhuttelevin puheenvuoro oli yleisöstä. Pyörätuolia käyttävä nuori nainen kertoi vaikeuksista työn löytämisessä. Liikuntakykynsä on heikompi kuin monella muulla, mutta muuten työkyky esimerkiksi tietokoneella tehtäviin hommiin on tallella. Työnhaussa törmää heti varovaisuuteen, kun selviää, että henkilö istuu pyörätuolissa. Kertoi jo ehtineensä opiskella kolmeen ammattiin ja olleensa yli kymmenessä työpaikassa. Vammaisten työllistymiseen tarvittaisiin erityistoimia. Vammaisen henkilön rekrytointiahan varmasti helpottaa, jos on mahdollisuus kokeilu-, harjoittelu tai muihin tuettuihin vaiheisiin vaikkapa vain työnantajan varovaisten ennakkokäsitysten voittamiseksi.

Työllisyys on kaikenlaisten projektien luvattu maa. Eikö vammaisten työllistymisen helpottamista voida alkuun kokeilla jossakin projektissa?