Kunnallisvaalien läheneminen herättää ihmisiä kysymään mieltä askarruttavista asioista. Mauri ja Minna lähettivät oman "vaalikoneensa" kysymyksiä. En tiedä osasinko vastata, mutta tällaista kerroin:

Miten mielestäsi pitää hoitaa nuorille, myös maahanmuuttajanuorille AY- sopimusten mukaisia työpaikkoja?

Työehtojen valvonnassa on ay-liikkeelläkin parantamista. Rakennuspuolella toimivat aika aktiivisesti, mutta esimerkiksi ravintoloissa on aika villiä menoa. Olen seurannut tyttäreni nepalilaisen miehen työtä turkkilais-suomalaisen ravintolan keittiössä. Työajat heittelevät ja palkkaa on aika ajoin kyseltävä. Jos ei ole sopivan kohteliaalla tavalla asioitaan puolustamassa, kohdellaan sattumavaraisesti.
Kaikkineen kunnan pitää luoda työpaikkoja, joista pääsee eteenpäin. Tässä on käytettävä hyväksi myös järjestötoimijoita, osuuskuntia ja sosiaalisia yrityksiä. Olen nimennyt asian siten, että on luotava Vantaalaisen täystyöllisyyden malli. Ihan Paltamon malli ei sopine Vantaalle vaan sen on oltava monipuolisempi tie koulutukseen ja vakituiseen työhön. Nuorisopuolella on hyvät kokemukset työpajoista ja ohjatusta oppisopimuskoulutuksesta. Maahanmuuttajien kielikoulutusta tarjotaankin, mutta pitäisi tehdä helpommaksi esim. työn ohella kielen ja suomalaisen yhteiskunnan opiskelu.

Olisiko ay-liikkeellä ja tyänantajilla asenteiden muuttamistarvetta?

Edellä olikin puhetta työehtojen valvonnasta. Ay-liikeessä ei vielä ole riittävästi herätty esim. pätkätyöasioihin ja yleensäkin työllistymisen ongelmiin. Työnantajathan koventavat otteitaan aina kun on mahdollista. Joskus ne näyttävät koepalloilta kuten irtisanomisen helpottaminen tai sairauspäivien palkattomuus, mutta kertovat siitä, ettei joukkovoiman pelkoa enää työnantajilla ole.

Miten mielestäsi pitää kehittää terveyskeskusten toimintaa, että hoitoa saa jonottamatta tuntikausia? (joko paikanpäällä, tai puhelimessa)
Miten saadaan omalääkäri kaikille, jotka ovat oikeutettuja omalääkäriin?


Vantaan terveyskeskuksen lääkärien määrä on pysynyt noin 70:ssä monet vuodet, vaikka vakansseja on yli sata. Apulaiskaupunginjohtajankin mielipiteen mukaan lisää lääkäri-hoitajapareja tervitatisiin, mutta esityksensä ovat tiukasti velkaohjelmaan sidottuja - ei lisäyksiä. Lääkärien palkkoja ja työehtojahan on paikallisella sopimuksella korjailtu, mutta edelleen tällaiset keinot ovat ainoat mahdolliset lääkäripulan vallitessa, jotta lääkärit pysyisivät paremmin. Listamallinhan kerrottii juuri antavan mahdollisuutta vaikkapa hiukan erikoistua, mutta minullekin on yllätys, että listamallikin tuntuu tökkivan. Pahimmat ruuhkat on tietysti päivävastaanotoilla. Yksityistämislinja ainakin on pysäytettävä ja terveydenhuollon pitää olla yhteiskunnan käsissä. Valtionkin rahankäyttöä on muutettava. Juuri uutisoitiin, että Kela-korvauksia (terveyteen) menee eniten asukasta kohti Kauniaisiin.

Miten poistaisit eriarvoisuuden?

Köyhyyden kasvu on saatava käännettyä. Alimmilla perusetuuksilla tulee nykyisin huonosti toimeen. Työmahdollisuuksien parantaminen on teitysti keskeinen keino parantaa toimeentuloa niille, joilla työkyky vain antaa myöten. Toisena keskeisenä ryhmänä nostan lapsiperheet. Esimerkiksi kodinhoitoapu saattaisi jo helpottaa. Lapsuudessa syntyvät keskeiset lähtokohdat ja jopa persoonallisuuden piirteet jotka vaikuttavat myöhempään elämään. Eihä se miesten ja naisten tasa-arvokaan vielä kaikkialla ole käytäntönä. "Naisten euro" on vielä huomattavasti alle euron.

Aiotko osallistua Asunnottomien yö- tapahtumaan Tikkurilassa 17.10. 2012?

Osallistun kyllä. Tavallisena kuntalaisena.