Vantaan ja Helsingin kuntaliitoksen etuja ja haittoja aletaan selvittää Vantaan kaupunginvaltuuston maanantain 6.4.2009 päätöksellä. Kirjoitin päivämääränkin varalta muistiin, jos sillä on aikanaan asemaa historian kirjoissa.

Valtuutettu Markku Jääskeläinen totesi pitkässä kuntaliitoskeskustelussa, että  tunteillakin on merkitystä päätöksenteossa. Niin on. Tosiasiat ovat pohjalla, mutta tunteet opastavat suhtautumisessa. Istuin torstaina valtuuston informaatiokokouksessa valtuustopulpetissa varamiehenä. Huomasin kumman eron salin toisen laidan sivupenkkiin, jossa valtuuston kokoonpanoon kuulumattomilla kh:n jäsenillä on paikkansa. Saattoi aistia, että jos tässä pulpetissa istuva ei ota vastuuta päätöksestä, niin sen jälkeen sitä ei ota kukaan, meinaten kunnan päätöksenteossa.

Torstain infossa periaatteessa vain kysytään asioista, mutta tunnelma oli aika sähköinen. Ihan lopullista tietoa ei ollut kuinka käy. Sanailu oli nopeaa ja vaikuttamiseen pyrkivää. Jopa kh:n pulpetista noustiiin todistamaan, mitä ei juurikaan satu normaaliasioissa. Maanantainakin puheenvuorot olivat värikkäitä, mutta jotenkin toteavia. Kokouksia oli pidetty kabineteissa, puhelimilla soiteltu, maaniteltu, uhkailtu ja pienesti varmaan lahjottukin. Pönttöön noustiin tietoisena johtopäätöksistä varmistellen omat äänet tulevissa tilanteissa.

Voi olla niinkin, että kunnanvaltuustossa puhujat ovat enimmäkseen harrastelijoita, harvemmin äänessä olevia. Heidän puheenvuoronsa ovat tuoreempia spontaanisti. Valmisteltuun tekstiin hiipii patetiaa ja kliseitä ja huonoja vitsejä. Niitä käyttämään tarvittaisiin Markku Pölönen. 

Mutta niistä tunteista. Niillä pystyy melko luotettavasti arvioimaan henkilöiden ja ryhmien motiiveja ja pyyteitä. Nyt käyty näytelmä vaikuttaa jälkikäteen suunnitellulta. Olisi voinut mennä jotenkin näin:

Saiko Vantaan kokoomusjohto  tehtävän saattaa Vantaa liitostielle? Nyt on sopivat voimasuhteet (vaalikoneista on helppo varmistaa henkilöiden mielipiteet kuntaliitokseen). Helsingissä oli helppo saada kaupunginhallitus esityksen taakse: "Pallo on nyt Vantaalla", sanoi asiaa puoltanut vasemmistoliittolainen päättäjä terveisinään. Vantaan kaupunginjohtaja heitti pienen koukun esittämällä seutuhallinnon selvittämisen laajemmalle alueelle. Lavensi muutenkin asiayhteyttä muihinkin yhteistyöesityksiin. Kokoomus joutui tyytymään seutuhallintoselvityksen tekemiseen, jotta vihreät tulevat taakse ja vielä keskustaa miellyttääkseen laittamaan ehdoksi eri selvitysten teoreettisen samanaikaisuuden." Siis kokoomukselle näytti kelpaavan mikä hyvänsä esitys, kunhan Helsinki-Vantaa liitos on selvityskohteena.

Kokouksen jälkeisistä halauksista ja olkaan taputuksista saattoi lukea ydinjoukon suunnitelman ja osuuden. "Maalista" hiipii mieleen tyytyväisyys ja pokerinaama herpaantuu hetkeksi. Pienen hetken voi nähdä asiat niinkuin ne oikeasti saattavat olla. Sitten verhot taas sulkeutuvat.

Kuka siis asiasta päätti. Valtuuston numerot jäävät historiaan, mutta suurin osa vuorovaikutuksesta ja "suuresta suunnitelmasta" ei näy. Tässä ei ole vielä lainkaan kirjoitettu puuhamiesten motiiveista. Se on oma kertomuksensa. Jatkossa katsotaan myös se oliko kyse pelkästä selvityksetä "Nice to know".