Valitsivat yksimielisesti kokeneen sairaalajohtajan etelän keskussairaalalle. Valinta ei kuitenkaan taustalla kaikkia miellyttänyt. Vantaalla valittivat johtavat kokoomusvirkamiehet muutaman saman puolueen kuntapatun  säestyksellä(kaikki siis miehiä), ettei omistajalta ollut kysytty mitään valinnan suhteen. Mikä hiersi?

Valittu johtaja Linden oli ennakkoon sanonut, että taitaisi olla parempi kehittää edelleenkin yhtenäistä HUS sairaalapiiriä kuin pilkkoa se useampaan alueyksikköön ja yliopistosairaalaan. Alan kallistua tälle kannalle minäkin. Kokoomusjohtajat pitävät isoa melua sairaanhoidon kustannuksista, mutta se on eri asia kuin hyvä ja joustava hoito. Kyllä alueyksiköitä voidaan tilikirjoihin piirtää ja tuottoisuutta tarkkailla, ei  tarvita pelaavan palvelun pilkkomista tai yhtiöiden värkkäämistä. Yliopistotutkimus pitää maksaa kokonaan valtion pussista olipa piiri mikä hyvänsä.

HUS on itsenäinen kuntayhtymä, jolle on annettu osa tehtävistä. Sillä on oma hallintonsa, jossa Vantaankin edustajat ovat mukana. Kunta on enemmänkin yhteistyökumppani. Mikään ei tietenkään estä tuottavasti toimimasta. Tällaista opetti kokoomuslainen pormestari Pajunen erään toisen kuntayhtymän puhujapöntöstä.

Tuttavapiiristä on oltu HUS-sairaaloissa hoidossa. Järjestään kaikki kehuvat. Viimeisin oli rintasyöpäpotilas. Seulontatutkimukseen ei tullut ajallaan kutsua, mutta potilas oli itse aktiivinen. Yksityispalvelun laskulla uhkaamalla sairaalatutkimus järjestyi nopeasti, tosin sairauden puhkeamiseen nähden myöhässä. Kun Peijaksen leikkausjono oli pitkä, niin suositeltiin  naistenklinikkaa. Palvelu pelasi viivytyksettä yhtenäisessä siraalassa. Niin tuntuu yleensä pelaavan, mutta kommenttien perusteella palveluun pääsy saattaa olla vaikeaa. Siihen on monesti taas syynä kunnan säästökuuri.

Toinen karsimishanke on Vantaan terveyskeskusten vähentäminen kolmeen. Kuntalaismielipide on ihan selvä, nykyiset terveyskeskukset pitää säilyttää. Kaksikymmentätuhatta nimeä adresseissa on ja vapaaehtoisvoimin järjestetty kansanäänestys. Kun kerää nimiä, niin sana "terveyskeskus" pysäyttää ohikulkijan ja adressi saa nimen lisää. Lastenvaunuja työntävät ilman muuta pysähtyvät, vanhempi väki on karsimishankkesta ihan vihoissan. Jopa oluelta tuoksahtavat jätkämiehet kirjoittavat, vaikka eivät yleensä kiinniostu kuntapolitiikan koukeroista.

Perääntymisen merkkejä on jo ilmassa, mutta vaikuttamista tarvitaan vielä.
www.terveysasemat.blogspot.com