Helsingin ja Vantaan kuntaliitoshankkeen motiivit alkavat selvitä. Kauppakamarin kannanotossa on perusteet esitetty avoimemmin kuin innokkaimpienkaan kokoomuspoliitikkojen suusta: puolen miljardin palvelujen yksityistäminen ja kahden tai kolmen miljardin kiinteistöjen ja liikelaitosten ulosmyynti. Helsingin kaupunki on kauppakamarin mielestä ollut liian hidas yksityistämisessä ja kuntaliitoksella halutaan palvelumarkkinoita vauhdittaa.

Helsingin Sanomien kyselyn mukaan kuntalaisten mielet ovat kääntyneet kuitenkin päinvastaiseen suuntaan, yksityistämisen kannatus on vähentynyt.

Kauppakamarin taustaselvityksessä on verattu, että Helsinki-Vantaasta syntyisi seitsemänneksi suurin yritys, heti UPM:stä seuraava. Siis sellutehdas eikä itsehallinnollinen kunta. Kuntapuolen selvityksissäkin kansanvallan kysymys on jäänyt melko vähälle huomiolle. Perustuslaissa kirjatusta itsehallinnollisen kunnan oikeudesta ei puhuta, enemmänkin tehokkuudesta. Vantaa näyttäisi kuitenkin tuottavan palvelunsa näillä mittareilla melko tehokkaasti. Yhdistämällä ei halinnossakaan taidettaisi säästää. Voisi käydä päinvastoin.

Seutuasioita pitää hoitaa yhdessä ja hoidetaankin, viimeisimpänä joukkoliikenteen yhteinen järjestäminen. Vantaalaisten veroista viiden tai kuuden veropennin edestä tuotetaan kuntien yhteisiä palveluja kalleimpana sairaanhoito. Ongelmana on päätöksenteon katoaminen kuppikuntiin. Tarvitaan äänestämällä valittu valtuusto ja sen alainen hallinto. Rahansakin sen pitää saada omin keinoin, maksuina ja veronakin. Kati Peltola on julkaissut selkeän kirjoituksen asiasta HS:n mielipidesivulla 17.1.2011.

Nyt Vantaan yhdistäminen Helsinkiin näyttää olevan vastatuulessa. Vantaan kaupunginhallitus oli äänin 12-5 päättämässä selvittelyn. Viisi kokoomusedustajaa halusi jatkaa. Asiasta päätetään varmemmin valtuustossa tammikuun lopussa.

Kuntaliitosasia tuskin vielä kokonaan kuolee. Uhkaillaan valtion puuttumisella. Kuntalaisten melko yleiset liitosta puolustavat mielipiteet ymmärtää hyvin. Nykyisten mammuttikuntien asioista on jo vieraannuttu ja hällä väliä tunnelma on tarjolla. Kunnallista päätösvaltaa on pilkottava pienemmäksi, ymmärrettäväksi. Mutta voima on kartutettava tämän suunnan tueksi, jotta sellutehdashanke samalla kaatuu.